یکی از تجهیزات توکار آشپزخانه، فر توکار است. در گذشته برای پختوپز از گاز، یا همان اجاقگاز استفاده میشد. گازها به مدلهای گاز توکار، گاز برقی و گاز سرامیکی تقسیم شده و البته هنوز هم کاربرد دارند. این گازها در طراحی و همچنین در راندمان سرشعله با یکدیگر متفاوت میباشند.
بررسی فر توکار
فر توکار، وسیلهای برای پخت و پز است که مستقیماً در دیوار آشپزخانه یا در کابینتها تعبیه شده است. همچنین این وسیله به عنوان اجاقگاز دیواری نیز شناخته میشود. یک فر توکار، دارای صفحهی پخت و پز نیست، که نیاز باشد بر روی سطحی قرار بگیرد. همیشه این سطح، که به شکل موازی با سطح آشپزخانه باید نصب شود، نیاز به فضایی بزرگ و مناسب دارد؛ و این موضوع از اصلیترین مشکلات گازهای سنتی به شمار میرود.
فر توکار به صورت تک یا دو بخشی به فروش میرسد. یک فر دو بخشی، دارای دو فر است که یکی از آنها بر روی دیگری قرار داشته و هریک از بخشها میتوانند در دماهای جداگانه پخت و پز را انجام دهند. این نوع مدل برای آشپزهایی که غذاهای زیادی درست میکنند، و نیاز به پخت بیش از یک نوع غذا در آن واحد دارند، انتخابی بهتر محسوب میشود. مثلاً یکی از فرها را میتوان در دمای پایین و مناسب برای پخت آهسته گوشت تنظیم کرد؛ و در عین حال، فر دیگر را میتوان در دمایی بالاتر و برای پخت سریع کاسرول استفاده کرد. یک فر توکار دو قسمتی، اغلب در آشپزخانههای حرفهای داخل رستورانها، و یا تالارهای پذیرایی به کار گرفته میشود.
فر توکار معمولاً در اندازههای 24 تا 30 اینچ (60.96 تا 76.2 سانتیمتر) ساخته شده و به فروش میرسد. این سایزبندی مربوط به عرض فر است و به عنوان یک راهنما برای طراحی و ساخت فضایی که قرار است فر در آن تعبیه شود، میباشد. این فرها بر اساس گاز یا برق کار میکنند.
برخی از مدلها ممکن است دارای سیستم نظافت اتوماتیک و همچنین مکانیسم قفل ایمنی نیز باشند. در حین انجام نظافت خودکار، کورههای فر گاهی از دمای 500 درجه فارنهایت (260 درجه سانتیگراد) نیز فراتر میروند؛ و ویژگی قفل ایمنی تعبیه شده بر روی این محصول، از باز شدن فر در طول این فرآیند جلوگیری میکند و معمولاً پیش از شروع این فرایند نیز فعال میشود. این امکان وجود دارد که این سیستم توسط یک پیمانکار حرفهای بر روی فر معمولی نصب شود.
فرهای توکار در انواع مختلف از جمله فولادی ضد زنگ در دسترس هستند. فر باید از طریق سیمکشی، درون کابینتی که در آن قرار تعبیه میشود، به جعبهی اتصال الکتریکی متصل شود. این وسیله مانند اجاقهای سنتی مستقیم به پریز وصل نمیشود. همچنین باید به خوبی تهویه شود تا از حداکثر کارایی و ایمنی را هنگام پخت و داشته باشد.
مزایا و معایب
گازهای مبله که سیستمی قدیمی بوده و بسیار جاگیر هستند، امروزه دیگر کاربردی ندارند و جای آنها را گازهای رومیزی در آشپزخانه گرفته است. گازهای رومیزی نیز برای پخت برخی غذاها به خصوص برخی کیکها و شیرینیها مناسب نیستند. این موضوع به دلیل مدل حرارت دهی گازهای رومیزی است که از پایین به بالاست؛ در حالی که فر تمام بخشها را یکسان حرارت میدهد. تفاوت خاصی هم بین فرهای توکار و روکار وجود ندارد، مگر در اینکه فر توکار زیباتر است. ایراد فرها قیمت آنهاست و اینکه بیشتر مواقع نمیارزد برای پخت غذاهای خاصی که بهندرت نیز طبخ میشوند، این پول را هزینه کرد.